Cigarren, filmen och regissören

Att röka på vita duken har genom filmens år varit väldigt populärt och varit en stor del av karaktärerna som skådespelarna porträtterar. Under mitten av nittonhundratalet var det till exempel en cigarett rökt genom ett långt cigarettmunstycke som porträtterade den förföriska kvinnan och en fet cigarr satt ofta i mellan fingrarna p den lika fete bankdirektören – men idag är rökning på film allt ovanligare, i alla fall bland kvinnor, och cigarren har förpassat till att stärka bilden av gangstern eller den farlige mannen.

Cigarrer21360220-cigars-and-humidor film är något som länge fått symbolisera mannen med makt, i alla fall i filmen vagga. Cigaretter däremot har länge varit förbehållna kvinnor eller arbetaren. Idag syns knappt rökning på film överhuvudtaget, något som kan ha att göra med den allt mer hälsomedvetna välden. Förr rekommenderades cigaretter till och med av läkare som dessutom kallade dem hälsosamma, eller ja, i alla fall de märken som betalade dem. Idag vet vi bättre. Att inhalera rök är skadligt för oss och ger lungcancer. Men det hindrar inte varken cigarrer eller cigaretter från att fortsätta vara betydande symboler inom filmens värld. En karaktär, visserligen baserad på en livslevande gangster från 1920-talet, som sällan ses utan en cigarr i högsta hugg är Al Capone. Många filmer har spelats in om den numera ökände gangstern som verkade under Prohibition-eran i Chicago och hans populäritet tyck inte sina. Nyligen rapporterade till exempel New York Post om hur hans villa i Brooklyn NY ligger till salu för en prislapp om hisnande 2,85 miljoner dollar, vilket i svenska pengar är omkring 24 miljoner kronor.

Den cigarrökande regissören

Alfred HitchcockEn annan man från 1900-talets mitt som ofta förknippas med cigarrer är regissören bakom filmer såsom Psycho och The Birds. Alfred Hitchcock. I filmen Hitchcock som är baserad på Stephen Rebellos verklighetsbaserade bok Alfred Hitchcock and the Making of Psycho spelas regissören av Anthony Hopkins, och visst ser vi Hopkins röka en eller två cigarrer i filem. Det var ju vad Hitchcock faktiskt gjorde. Hopkins själv är dock inte rökare, även om han spelat flertalet roller där hans karaktär röker, han är nämligen en riktig renlevnadsmänniska. Ingen sprit och ingen rök. Enligt egen utsago ska Hopkins ha sagt att om han inte blev skådespelare så skulle han varit död för länge sedan. Han skulle ha pratat sig själv till döds och var i yngre dar en riktig suput, som han själv uttrycker det i en intervju med Erik Augustin Palm för Svenska Dagbladets räkning. Men hans karaktärer röker ofta, kanske inte heller så konstigt med tanke på hur Hopkins ofta får roller av det mörkare slaget. Till exempel i rollen Alfred Hitchcock använder han cigarren på samma skräckinjagande sätt som Hitchcock själv uppges ska ha gjort det – för att understryka sin uppenbarelse under ett vredesutbrott.